Европа

Първият учебен ден в Украйна: Ученици в Запорожие се завърнаха в класните стаи

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Ukraine (1)

Само няколко часа след като в украинския град Запорожие се е разнесла тревога за въздушно нападение, учениците са отпразнували традиционния първи учебен ден. Тъй като фронтовата линия на конфликта с Русия се намира само на 40 км, войната никога не е далеч от съзнанието на учителите и родителите. Поради забраната за провеждане на големи събирания в града, който редовно е обстрелван от руска артилерия и ракети, само учениците, започващи първи и последен клас, имаха право да участват в парада.Облечени в традиционни бродирани украински ризи и с рози, децата се подредиха по двойки и се хванаха за ръце. 

 

Подготвихме всичко за новата учебна година. Оборудвахме бункера в случай на въздушна тревога, така че децата ще имат безопасно пространство. Продължаваме и уроците по време на въздушна тревога в бункера. Ето защо мисля, че всичко ще бъде наред. Освен това много деца искат да продължат присъственото си обучение. 

Костантин Липски, директор на училището в Запорожие

От 800-те ученици на училището около 300 са избягали от войната в чужбина или в други части на Украйна. Останалите редуват седмица присъствено обучение и седмица онлайн, тъй като наскоро ремонтираното бомбоубежище може да побере само около 250 души.

Олга Комарова-Леско, майка на единадесетокласник и шестокласник, заяви, че е оптимист за предстоящата учебна година, която определи като най-доброто решение при тези обстоятелства.

 

Щастливи сме, че децата имаха възможност да отидат на тържеството днес, точно както в предвоенните времена. 

Олга Комарова-Леско, майка

Училищното бомбоубежище се намира на около 75 метра от основната сграда на училището. Запорожие редовно прекарва часове на ден в състояние на тревога от въздушни нападения.