Европа

Заради свален Ф-16: Зеленски уволни командващия Военновъздушните сили на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Volodimir Zelenskyy Снимка: АП, архив.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни командира на ВВС ген. Микола Олешчук.

Висшият военен е отстранен от поста си, след като украинската армия съобщи, че в понеделник при отблъскването на голяма руска атака се е разбил изтребител F-16, а пилотът му е загинал. Но президентът не коментира причината за решението си.

 

Реших да сменя командващия ВВС на Украйна. Безкрайно съм благодарен на всички наши военни пилоти, на всички инженери, на всички бойци от мобилни огневи групи, части за ПВО. Всички, които наистина се сражават за Украйна – за постигнатите резултати. Но е необходимо укрепване на армията на командно равнище. И грижа за военния персонал, за всички наши воини.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Генерал-лейтенант Анатолий Кривоножко временно ще изпълнява задълженията на главнокомандващ военновъздушните сили на Украйна. Причина за разбиването на самолета не беше оповестена. Въоръжените сили само съобщиха, че изтребителят се е разбил, докато се е приближавал към руска мишена.

Смята, че той е един от шестте F-16, които Украйна получи от западните си съюзници в началото на август.

А жертвите на руската бомбардировка на жилищна сграда и игрална площадка в Харков нараснаха до 7. Ранените са най-малко 77. Сред убитите има 14-годишно момиче. Жилищният блок се е запалил при попадение на планираща бомба.

След удара по североизточния град Зеленски отново призова съюзниците на Украйна да й позволят да поразява с предоставените й оръжия с голям обсег военновъздушни бази на руска територия.

Киев твърди, че най-ефективният начин за предотвратяване на удари като този по Харков, е да бъдат поразявани руските самолети, които изстрелват снаряди и бомби по цели в Украйна.