Европа

Каква ще бъде ползата за Украйна от удари дълбоко на руска територия?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Неназовани американски служители са заявили, че руските сили са преместили 90% от самолетите, нанасящи удари с планиращи бомби, от руското въздушно пространство, извън летищата, които са в обсега на ракетите Сторм Шадоу и АТАКАМС.

Вижте тази интерактивна карта: Институтът за изследване на войната твърди, че има 16 въздушни бази в Русия, попадащи в обхвата на украинските АТАКАМС.

Мозъчният тръст потвърждава предислоцирането на руските самолети, но настоява, че това не намалява важността да се позволи на Украйна да използва ракети АТАКАМС срещу стотици други руски военни обекти.

Украинските сили използват собствени системи за удари на далечно разстояние, за да поразят обекти извън обсега на системите ХАЙМАРС.

И въпреки че са ефективни, те имат някои слабости.

Както видяхме, тези оръжейни системи имат много голям обсег, до 2000 км, така че Украйна успя да порази цели далеч зад фронтовата линия. Има два основни проблема с тези системи – те са доста бавни, което означава, че са уязвими. След като бъдат засечени, ракетите е лесно да бъдат свалени. Освен това имат ограничен капацитет на полезен товар, което означава, че тяхната разрушителна сила е много ограничена в сравнение с крилатите ракети Сторм Шадоу или Скалп-ИДжи, например. Т.е. тези системи не са толкова смъртоносни, колкото онези, които западните държави биха могли да предоставят на Украйна и да й разрешат да ги ползва по цели на руска територия.

Фабиан Рене Хофман – докторант от университета на Осло

Всяка оценка, която отхвърля разрешаването на Украйна да нанася удари по легитимни военни обекти в Русия единствено въз основа на преместването на въздушни средства е непълна и неточна, защото не отчита стотици други обекти, които подкрепят военните усилия на Русия срещу Украйна. 

Саша Вакулина – Euronews