Европа

Кулеба призова ЕС: Позволете на Украйна да навлезе дълбоко в Русия и да запази темпото

От Euronews България Euronews България
Kuleba Снимка: АП, архив

Дмитро Кулеба призова страните от ЕС да вземат „смели решения“ и да позволят на Украйна да използва дарени оръжия за нанасяне на удари дълбоко в руската територия.

 

Западните съюзници, включително 27-те страни членки на Европейския съюз, трябва незабавно да дадат на Украйна разрешение да използва дарени оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия и да запази темпото на нахлуване в Курск. Това заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който се присъедини към среща на колегите си от ЕС в Брюксел.

„Това, което искаме да избегнем, е ситуацията, при която публичното послание е, че по принцип никой не е против дълбоки удари в Русия, но не се предприемат реални действия, които да го позволят“, заяви Кулеба пред репортери при пристигането си.

 

Това, което наистина има значение, е времето. И това е въпросът днес.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Сухопътната операция в Курска област в Южна Русия е определяна като голямо събитие във войната в Украйна. Тя бележи първия път от Втората световна война насам, когато руска територия е окупирана от чужди сили.

Кремъл реагира яростно и изстреля безпилотни самолети и ракети срещу украински градове, убивайки десетки цивилни и разрушавайки критична инфраструктура. Опустошенията засилиха отдавнашните опасения в Брюксел, че Москва иска да отприщи хуманитарна криза през зимата и да предизвика нова бежанска вълна в Европа.

Говорейки за необходимостта от защита на „нашите градове“ и „нашите деца“, Кулеба заяви, че дарените оръжия могат да бъдат използвани за атаки срещу „легитимни военни цели“ в Русия, като например летища, използвани от руската армия за изстрелване на снаряди към Украйна.

 

Ако ни бъде позволено да нанасяме удари, ние значително ще намалим възможностите на Русия да нанася щети на нашата критична инфраструктура. И ще подобрим ситуацията за нашите сили на земята. Така че тези, които може да се опитат да обвинят Украйна, че не е достатъчно успешна, трябва винаги да помнят, че успехът на Русия зависи от едно нещо: от готовността на партньорите да вземат смели решения.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Ако се вземат решения, Украйна е успешна на терен. Ако не се вземат, тогава не се оплаквайте от Украйна, а от себе си“, добави той.