Европа

Зеленски обяви, че ще представи план на САЩ за действията на Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко шестима души бяха убити в цяла Украйна, в централния град Кривой Рог и в южния град Запорожие. Други най-малко девет са били ранени. Пострадали е имало и в градовете Херсон и Никопол. На свой ред президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия ще приключи с диалог, но, че Киев трябва да има силна позиция. Той добави, че ще представи план на президента на САЩ Джо Байдън и на двамата му потенциални наследници.

На пресконференция украинският лидер заяви, че нахлуването в руската област Курск е част от този план, но и че той включва и други стъпки в икономически и дипломатически план. Украинският лидер също така заяви, че Киев продължава да постига напредък в производството на оръжия в страната и че е извършил първото си изпитание на балистична ракета собствено производство.

Мисля, че ще бъде справедливо, ако първо представя този план на президента на Съединените щати. Успехът на този план зависи от него. Ще ни бъде ли предоставено това, което се съдържа в този план или не? Ще можем ли да използваме свободно това, което ще бъде в този план, или не? Тъй като нещата в живота ни леко се забавят, мисля, че ще представя този план през септември.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно Вячеслав Гладков, губернатор на западната руска Белгородска област, заяви, че ситуацията по границата с Украйна е „трудна, но под контрол“. По-късно атака на украински безпилотен самолет предизвика пожар в петролна база в Каменски район на южната руска област Ростов. Това съобщи губернаторът на областта Васили Голубов. Той добави, че няма данни за жертви. Впоследствие министерството на отбраната на страната заяви, че са свалени 4 дрона.

На свой ред руските сили съобщиха, че са обезвредили невзривени боеприпаси, доставени от САЩ и изстреляни от Украйна, които са били свалени само на 5 км от руската атомна електроцентрала в Курск. Тази информация идва ден след като ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси инспектира централата, която според него е уязвима поради липсата на защитен купол.