Свят

Украйна разработва ново оръжие с голям обсег на действие срещу Русия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Ukraine Russia War AP Снимка: AP архив

Украйна заяви, че разполага с ново оръжие с голям обсег на действие, с което може да нанася удари дълбоко в Русия. За използването на оръжието не се изисква разрешение от съюзниците на страната.

Министърът на отбраната обеща, че оръжието, което е комбинация от ракета и дрон, ще даде „отговор“ на вълната от руски бомбардировки.

Мисля, че това ще промени правилата на играта, защото ще можем да нанасяме удари там, където Русия не ги очаква. Невъзможно е да се произведат достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да се защити такава голяма територия. Разбира се, за нас това открива възможността да действаме дълбоко зад вражеските линии.

Михайло Фьодоров, заместник министър-председател и министър на цифровата трансформация

Според украински официални лица, „Палианца’’ е създадена поради спешна необходимост, тъй като Русия доминира в небето от началото на войната през февруари 2022 г. Вчера вълна от руски ракети и безпилотни самолети беше насочена към електрическата инфраструктура на Украйна в най-голямата подобна атака от седмици насам. В събота, когато бе отбелязана 33-та годишнина от независимостта на Украйна от бившия Съветски съюз, бе извършено и първото използване на новото оръжие, насочено към руска военна инсталация в окупираната територия, съобщиха официални лица. Те не предоставиха повече подробности. Властите потвърдиха, че всяка ракета струва по-малко от 1 млн. щатски долара.

Ако имаме собствени оръжия като това, ще се чувстваме по-независими и уверени, така че и публичният, и частният сектор вече са съсредоточени върху това.

Михайло Фьодоров, заместник министър-председател и министър на цифровата трансформация

Междувременно, западните съюзници на Украйна поставят условия за използването на техните ракети с далечен обсег в Русия. Според властите, целите на Украйна включват навлизане навътре в руска територия и атака върху военна инфраструктура.