Свят

САЩ ще предостави нов пакет помощ на Украйна на стойност 125 млн. долара

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски, като е обявил нов пакет военна помощ. На свой ред държавният секретар по отбраната на САЩ Лойд Остин заяви в социалните мрежи, че пакетът от помощи е на стойност 125 млн. долара. Той включва ракети за противовъздушна отбрана, оборудване за борба с дронове, противотанкови ракети и боеприпаси. Това се случва часове, след като премиерът на Индия Нарендра Моди посети Киев и заяви пред Зеленски, че „лично“ е готов да играе роля „като приятел“ за постигане на мир в Украйна. Впоследствие президентът Зеленски поздрави във видеообръщение всички свои сънародници за деня на независимостта на Украйна.

Преди 913 дни Русия разгърна война срещу нас. Тя наруши не само суверенните ни граници, но и границите на жестокостта и здравия разум. Тя безкрайно се стремеше към едно: да ни унищожи. Вместо това днес отбелязваме 33-ия Ден на независимостта на Украйна. И всичко, което врагът беше донесъл на нашата земя, сега се е върнало обратно при него.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно на фронта украинските военни съобщават, че са използвали високоточни американски плаващи бомби, за да нанесат удар по руската област Курск, и че са си върнали част от територията в източната украинска област Харков, която от пролетта е подложена на руска офанзива. Съобщава се и, че Москва е атакувала Одеска област с ракети, но няма данни за щети. От другата страна на границата Русия обяви извънредно положение в част от Воронежката област след атака с дрон. Това съобщи местният губернатор Александър Гусев. По думите на Гусев руските сили са прехванали пет дрона. Падащите отломки са предизвикали пожар, довел до детонация на взривни материали. Инцидентът не е нанесъл щети на цивилни сгради, но е накарал властите да наложат извънредни мерки в три населени места в Острогожски район и да евакуират 200 души.