Свят

Русия е атакувала с ракети и дронове няколко региона в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е изстреляла няколко ракети и безпилотни летателни апарати, насочени към Северна и Източна Украйна. Това съобщиха военните в Киев, като добавиха, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили повечето от оръжията, преди да достигнат целите си. Атаката е била насочена към фронтовите региони на Украйна - Чернигов, Суми, Харков и Донецк. По-рано Украйна съобщи, че петима души са били убити при руска атака срещу жилищен район в източния град Костянтиновка, близо до фронтовата линия в Донецка област. Според информация от местните власти са били поразени и цели в Краматорск. Най-малко трима са пострадали, като агенция Ройтерс заяви, че сред тях са и нейни журналисти. Междувременно Киев отново поиска разрешение от западните си съюзници да използва ракети с далечен обсег Storm Shadow за унищожаване на цели дълбоко в Русия с твърдението, че това може да принуди Москва да прекрати бойните действия. На свой ред президентът Володимир Зеленски заяви, че новоразработената украинска „безпилотна ракета“, наречена „Паляница“, ще върне войната обратно в Русия.

Това е нашият нов метод за отмъщение срещу агресора. Врагът беше поразен. Благодаря на всички, които направиха това възможно, на всички разработчици, производители и на нашите воини. Гордея се с вас.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Същевременно петима цивилни са загинали, а други 12 са били ранени, след украински обстрел в град Ракитное в руската Белгородска област. Това съобщи областният управител Вячеслав Гладков. Сред жертвите са и три деца, допълни той. По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че е изпратило още артилерия в Курска област, където руските сили се сражават с хиляди украински войници, които пробиха границата на 6 август. Военните бяха изслушани и от президента Владимир Путин. Не съобщават подробности за това какво е било обсъждано, но от Кремъл заявиха, че Путин също така е изслушал по телефона информация от командирите на войските в Украйна.