Култура

Подкрепа за фронта: Певци от Чехия и Украйна са сформирали хор с благотворителна цел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Choir.Jpg

Този чешко-украински хор, наречен "Соняшник" или „Слънчоглед“, е основан в Литомил през 2022 г. след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Членовете му пеят чешки и украински песни в подкрепа на украинските войници. Те продават тениски, гривни и сувенири на украинска тематика.

 

 

С хора издадохме този компактдиск, който се казва „Още малко, Украйна, дръж се още малко“. Искаме също така да помогнем, преди да приключи тази ужасна война. И аз с нетърпение очаквам един ден да отида в Украйна и да посетя всички онези приятели, които днес пеят с мен тук.

Павел хелан, певец

През последната година инициативата събира над 2 милиона крони, което е около 80 хиляди евро.

 

Вярвам, че този компактдиск е началото за нашата група. Той е резултат от нашата работа и от нашите двегодишни усилия. Това е нещо, което можем да вземем, да предложим, да покажем, а също и да продадем и да изпратим тези приходи в помощ на Украйна.

Мартина Сирова, ръководител на хор "Соняшник"

Хорът се събира на репетиции всяка седмица и изнася десетки благотворителни представления годишно.

 

Харесва ни, защото можем да подкрепим родината си от чужбина и поддържаме надеждите за бъдещата ни победа. Мисля, че това прави победата ни по-близка.

Ирина Дайнека, украинска певица

Парите, които хорът събира, се използват за закупуване на медицински комплекти и колани, които се изпращат на украинските войници на фронта.

Иржи Скасел, Euronews Чехия: Чехите все още добре помнят окупацията от 1968 г., организирана от Кремъл. Те си я спомниха и преди няколко дни, на 21 август. Те не искат да преживеят отново такъв ужас. Затова и не са се отказали от подкрепата си за Украйна.