Свят

Експерт: Секретността на атаката при нахлуването в Курск е била от ключово значение

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Oblast Kursk AP Снимка: AP архив

Две седмици след изненадващото нахлуване на Киев на руска територия ситуацията на място изглежда показва, че украинските сили все още не са приключили. Когато на 6 август те пресякоха границата между Сумската област в Украйна и Курската област в Русия, мнозина си помислиха, че това ще бъде поредната бърза офанзива. Операцията беше изненада за цивилното население, наблюдателите, западните съюзници на Украйна и дори за някои руски власти. И именно според заместник-ръководителя на екипа на Института за изследване на войната в Русия Каролина Хърд тази безпрецедентна оперативна сигурност беше ключова.   

Секретността, в която е било обвито планирането, се оказва много важна. Мисля, че Украйна правилно се е поучила от опита си при планирането на контраофанзивата през 2023 г. миналата година, защото имаше много информация за случващото се и това наистина позволи на Запада, но и на Русия, да предвиди къде и кога Украйна ще атакува.

Каролина Хърд, заместник-ръководител на екипа на ISW в Русия

Според института дори краткото пренасяне на войната на руска територия е „невероятно важно“ и ще има сериозни последици и ще покаже уязвимостта на режима на Путин.  

Има толкова много нюанси, които сега изглеждат много свежи, но според мен ще предизвикат недоволство в дългосрочен план. Използването на наборни войници, например, и в по-широк план - идеята, че руската граница не е непробиваема. Всъщност тя е уязвима и руското общество трябва да започне да я възприема като уязвима. И това ще промени много от начините, по които руското общество гледа на войната, и ще види как войната всъщност може да бъде усетена от руските вътрешни популисти, които в миналото бяха до голяма степен апатични към нея.

Каролина Хърд, заместник-ръководител на екипа на ISW в Русия

Киев твърди, че е завладял над хиляда квадратни километра в Курската област, като според анализатори това е повече, отколкото Русия е завладяла в Украйна за последните осем месеца.