Европа

3000 души са евакуирани от Курска област, украинското нахлуване продължава (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Kursk AP (1) Украински войник минава покрай кметството в Суджа, Курска област. Снимка: АП.

Киев се надява, че изненадващото нахлуване в Русия, което започна на 6 август, ще промени динамиката на продължилия повече от две години конфликт.

През последните 24 часа повече от 3000 души бяха евакуирани от районите в западната част на Курска област в Русия, засегнати от продължаващото нахлуване на украинската армия.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи в събота, че повече от 10 000 местни жители са настанени в центрове за временно настаняване в други части на страната.

Нахлуването, което според руските власти е довело до евакуацията на повече от 120 000 цивилни граждани, е шок за много хора, живеещи в граничещата с Украйна Курска област.

„Никой не очакваше, че подобен конфликт е възможен дори в Курска област“, каза Ян Фурцев, член на местната опозиционна партия „Яблоко“. „Ето защо има такова объркване и паника, защото гражданите пристигат (от районите на фронтовата линия) и са уплашени, много уплашени“, добави той.

При дръзкото навлизане на украинските военни в руската област Курск силите на Киев завземат няколко села, пленяват стотици хора и принуждават десетки хиляди цивилни да се евакуират в рамките на най-мащабната атака срещу Русия след Втората световна война.

След повече от седмица на сражения руските войски все още се борят да прогонят украинските сили.

Киев се надява, че изненадващото нахлуване в Русия, започнало на 6 август, ще промени динамиката на повече от двегодишния конфликт.

Но украинските официални лица многократно са заявявали, че целта на операцията не е да се окупира Русия.

„Украйна не се интересува от окупирането на руски територии“, заяви в петък в социалната мрежа X един от висшите помощници на Зеленски, Михайло Подоляк.

„В Курската област ясно виждаме как военният инструмент се използва обективно, за да се убеди Русия да влезе в честен преговорен процес“, каза той.

 

 

Склад за гориво се е запалил в Русия след атака на украински дрон

Склад за дизелово гориво в руската Ростовска област се запали след атака на украински дрон, съобщиха официални лица.

Дронът е бил свален, а падащите отломки са предизвикали пожар в склада. Това съобщи в социалната мрежа Telegram областният управител Василий Голубев. Не се съобщава за жертви. Русия продължава нападението си срещу Украйна, дори когато украинските сили навлязоха в руския граничен район Курск. Междувременно, военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 14 руски безпилотни летателни апарата, включително над Киевска област.