Европа

Евакуират се жители на руските Белгородска и Курска области

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В граничните територии на Русия продължава евакуацията на цивилни докато украинската армия настъпва. Руските държавни медии излъчиха кадри, показващи последиците от последните въздушни удари на Украйна в Белгородска и Курска области.

Очите ме заболяха от дима. Крещяхме и се чудехме дали в сградата има стълби по които можем да слезем. Трябваше да намокрим кърпи и да покрием носовете и устите си, споделя евакуирана жена.

Руското министерство на извънредните ситуации обяви извънредно положение на „федерално ниво“ в Белгородска област в четвъртък сутринта.

Основната цел на извънредното положение е да се въведат допълнителни мерки за сигурност и подкрепа на пострадалите.

Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област

А днес в Белгород беше обявено извънредно положение на регионално ниво, а промяната в статута подсказва, че ситуацията се влошава. Жителите, които са претърпели тежки увреждания на здравето си, ще имат право да получат плащания в размер до 600 000 рубли. Това се равнява на 6 600 долара. Руското министерство на извънредните ситуации обяви, че тези, които са претърпели материални загуби, могат да получат до 150 000 рубли. А това се равнява на 1700 долара на човек. Властите разпространиха и кадри, на които се вижда как служители помагат за евакуацията на хора от Глушковски, Лговски и Рилски окръг на Курска област до места за временно настаняване.

От своя страна Киев започва да доставя хуманитарна помощ и отваря коридори за евакуация и към Русия, и към Украйна.