Европа

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения в ООН за разбилия се самолет край Белгород

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Разнопосочните твърдения за разбилия се самолет в Белгородска област стигнаха и до Съвета за сигурност на ООН. На заседание Русия и Украйна си размениха обвинения за инцидента oт тази седмица.

Докато Москва твърди, че на борда е имало 65-има украински военнопленници, от Киев казват, че летателният апарат е превозвал ракети, които да бъдат използвани за въздушни удари.

Данните, с които разполагаме сега, показват, че си имаме работа с умишлено престъпление. Украинското ръководство беше добре запознато с маршрута и метода за транспорт на войниците до предварително договореното място за размяна.

Дмитрий Полянски, зам.-постоянен представител на Русия в ООН

От Украйна вече поискаха международно разследване на инцидента. По-рано потвърдиха, че е имало сделка за нова размяна на военнопленници, но отрекоха да са получили информация от Русия, че украинци ще бъдат транспортирани със самолет.

Според законите на войната - военнотранспортната авиация на въоръжените сили на Руската федерация е легитимна цел.

Кристина Хайовишин, зам.-постоянен представител на Украйна в ООН

„На 24 януари трябваше да има обмен на военнопленници между Украйна и Русия, но не се случи. Украинската страна изпълни задълженията си. Руските военнопленници бяха на уговореното място и изчакваха в безопасност“, допълни Хайовишин.

От ООН обявиха, че не могат да потвърдят обстоятелствата около разбилия се самолет.

„Това, което е ясно, е, че инцидентът се случи в контекста на руската инвазия в Украйна и продължаващата война. За да избегнем по-нататъшна ескалация, призоваваме всички засегнати страни да се въздържат от действия, реторика или твърдения, които може допълнително да засилят и без това опасния конфликт“, каза Розмари ДиКарло, зам.-генерален секретар на ООН.

Според Женевската конвенция една държава носи отговорност за военнопленниците до тяхното успешно предаване на родната им страна.