Европа

Украйна пое отговорност за удар с дрон камикадзе по рафинерия в Русия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украйна заяви, че стои зад удара с дрон, предизвикал огромен пожар в петролна база в Западна Русия. Това е вторият удар по руско петролно депо от началото на войната. Нападението е било насочено към петролно хранилище на "Роснефт" на около 50 км от украинската граница, в руския град Клинци. То е извършено от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Видеозаписи показаха огромно огнено кълбо, което се врязва в резервоарите на петролния склад. По-късно над града с около 60 000 жители се образува облак от черен дим. От своя страна Украйна предупреди, че армията ѝ е изправена пред "съвсем реален" недостиг на боеприпаси. А президентът на страната Володимир Зеленски призова да се затегнат санкциите срещу Москва.

Продължаваме да общуваме с партньорите си, за да гарантираме пълното прилагане на санкциите срещу Русия. Това не е абстрактен въпрос. Терористичната държава произвежда оръжия, включително ракети. Във всяка от тях има десетки критични компоненти, които са произведени в чужбина, много от които са произведени от компании от свободния свят.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-рано стана ясно, че следващата седмица НАТО ще започне най-мащабните си военни учения от десетилетия насам. Около 90 000 души личен състав ще вземат участие в няколкомесечните учения, целящи да покажат, че алиансът може да защити цялата си територия близо до границата с Русия. Войските ще се придвижват към и през Европа до края на май в рамките на това, което НАТО описва като "симулиран сценарий на възникващ конфликт с почти равностоен противник". Според новите отбранителни планове на НАТО основните му противници са Русия и терористични организации.