Свят

Зеленски настоя да се изяснят фактите около руския самолет, който се разби до границата с Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според президента Володимир Зеленски трябва да се изяснят всички факти около руския военен самолет, който се разби близо до границата с Украйна.

700-ият ден от тази война беше много труден. Призовах Умеров, Залужни, Шаптала, Буданов и Малюк - те докладваха за ситуацията със самолета и заложниците. Очевидно руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, с чувствата на техните близки и с емоциите на обществото ни.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От украинското разузнаване допуснаха, че Русия умишлено е изложила на риск живота на военнопленници. Допълниха и че не са били информирани, че въздушното пространство трябва да бъде подсигурено. По-рано от Киев потвърдиха за планирана размяна на заложници в деня на инцидента, като заловените руснаци са били отведени на уговореното място.

Москва твърди, че в разбилия се самолет е имало общо 74 души, от които 65-има са украински военнопленници, а Киев заяви, че на борда е имало ракети S-300.

Според руското военно министерство летателният апарат е бил свален от Украйна, докато оттам предупредиха, че Русия води „специална информационна операция“, чиято цел е да дестабилизира обществото.

Заради случая Сергей Лавров призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Щом стана ясно, че това е полет, превозващ военнопленници,  а украински служители и украинската армия нямаше как да не знаят, че се готви такава размяна, украинската пропаганда веднага започна с хвалебствията за победите и опитите да намери друго обяснение.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

От началото на войната преди две години Русия и Украйна се договориха за размяна на военнопленници няколко пъти, като най-голямата се състоя по-рано този месец. Тогава бяха освободени 248 руснаци и 230 украинци.