Свят

САЩ молят съюзниците да окажат по-голяма подкрепа на Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Равносметката от последните масирани руски удари срещу украински градове е 18 жертви и 130 ранени, съобщи президентът Зеленски. Засегнати са повече от 200 места, включително 139 жилищни сгради. Засилената офанзива на Москва цели разрушаване на украинска инфраструктура, твърди Киев. Изправени пред увеличаващите се атаки на Русия и блокирането на помощта за Украйна в Конгреса, САЩ се обърнаха към съюзниците си.

Очевидно продължаващата липса на средства ни принуди да спрем помощта и да черпим от нашите резерви. Предвид усложненията в готовността на собствените ни въоръжени сили, това ни пречи да посрещнем най-неотложните нужди на Украйна, като боеприпаси, противотанкови и противовъздушни системи.

ген. Пат Райдър – говорител на Пентагона

Пентагонът обяви последната си помощ за сигурността на Украйна на 27 декември, пакет на стойност 250 милиона долара, включващ снаряди калибър 155 мм, противовъздушни ракети Стингър и други оръжия от запасите.

Оттогава САЩ не са в състояние да осигурят допълнителни боеприпаси, тъй като парите за попълване на резервите са свършили и Конгресът още не е одобрил допълнителни средства.

Въпреки засиленото оръдейно кресчендо на фронта, Генералният щаб на Украйна обяви, че Москва е загубила повече от 378 000 войници в Украйна, включително 840 само на 23 януари.

В този контекст Институтът за изследване на войната смята, че Кремъл може да позволи някои антивоенни събития да оформят предстоящите президентски избори като референдум за продължаващата война.