Свят

Зеленски покани Тръмп в Киев заради думите му, че може да спре войната за 24 часа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Доналд Тръмп е добре дошъл в Киев, но само при едно условие според Володимир Зеленски. Президентът на Украйна заяви, че е готов да се срещне с американския милиардер, ако успее да спре войната с Русия в рамките на 24 часа, както твърди.

Зеленски допълни, че вярва на партньорите си в САЩ и че страната не би оцеляла без подкрепата на Вашингтон. 

 

Когато Тръмп казва: "Ще спра войната за 24 часа", ми изглежда - как да кажа - много опасно. Нека да обясня. Той взема решения сам, без двете страни, без нас, дори не говоря за Русия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Миналата година Тръмп коментира, че ако бъде преизбран за американски президент, незабавно ще поиска Зеленски и Путин да уредят конфликта между държавите им. Той твърди, че има добри отношения и с двамата лидери

А междувременно, предизборната му кампания продължава. Тим Скот, който по-рано оттегли кандидатурата си за Белия дом, даде подкрепата си за Тръмп. Но един от основните опоненти на американския милиардер в Републиканската партия - Ники Хейли, все още е в надпреварата.

 

Това е жена, която не може да свърши тази работа. Познавам я добре, не е достатъчно твърда, не е достатъчно умна и не е достатъчно уважавана. Тя не може да върши тази работа. Няма да може да се справи със Си Дзинпин, с Путин и Ким Чен Ун и всички останали хора.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ

Конгресът във Вашингтон все още не е подкрепил 60-те млрд. долара за Киев, предложени от Джо Байдън. Последният одобрен пакет военна помощ беше изпратен през декември