Европа

Зеленски променя правилата за украинско гражданство

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Russia Ukraine War Ramadan Zelenski AP Снимка: АП, архив.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че внася проектозакон, с който да бъде разрешено двойното гражданство, съобщи БТА. 

"Днес внасям във Върховната рада ключов законопроект, който ще направи възможно приемането на всеобхватни законодателни промени и въвеждането на двойното гражданство", заяви Зеленски, цитиран от Укринформ. 

Законодателните промени ще дадат възможност на "всички етнически украинци и на техните наследници по целия свят да стават наши граждани. Разбира се, това няма да важни за гражданите на страната агресор", поясни украинският президент.

А през нощта руските сили са атакували южните и централните райони на Украйна. Нападенията са извършени с осем ирански дрона „Шахед“, които са били свалени.

Междувременно украинските военни отрекоха да са участвали в обстрела на анексирания от Русия регион Донецк. Русия твърди, че украинската артилерия е убила най-малко 28 души след удари по пазар през уикенда. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "категорично осъжда" нападението. Много украински медии обаче обвиняват Русия за нападението, а от украинските правителствени служби все още няма коментар по темата. Президентът Зеленски също не я спомена по време вечерното си обръщение.

 

Всичко, което укрепва Украйна и защитава нашия народ, дава сила на всички в света, които ценят международното право. Всичко, което отслабва Русия и връща войната у дома, в Русия, допринася за стабилността на международните отношения и спасява света от още по-големи кризи.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Руската енергийна компания „Новатек“ преустанови дейността си в терминала за гориво, намиращ се в Балтийско море. Това стана след като експлозия предизвика голям пожар. Украинските медии твърдят, че тя е била причинена от украински безпилотни самолети. До този момент няма данни за пострадали.