Европа

Хиляди цивилни преминават курсове по самоотбрана в Киев

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Те могат да стрелят, да оказват първа помощ и знаят как работят безпилотните дронове. Научили са за това на курс, през който преминават доброволно в района на Киев. Близо две години след началото на руската инвазия цивилните продължават да участват в обучения по самоотбрана на фона на прогнозите, че краят на войната не е близо. 

 

В страната ни има война и е много трудно. Загубих кръстника си във войната. Баща ми също се биеше, но сега е на 61 години. Брат ми воюва край Бахмут. Може да се каже, че сме военно семейство от началото на пълномащабната война.

Олена Бродовенко, жителка на Киев

Курсът е организиран от армията и продължава общо пет дни.

 

В условия на война у нас всеки може да е част от въоръжените сили. Войната няма да свърши скоро, затова всеки трябва да бъде подготвен. Ако човек има подготовка, има повече увереност, че ще остане жив.

Богдан, инструктор

До момента от обучението са се възползвали над 20 хил. души. Повечето са жени и 40-годишната Олена е една от тях.

 

Всеки, който идва, знае защо е тук. Колкото повече сме, толкова по-скоро ще свърши войната. Просто искаме да свърши възможно най-скоро, защото загубите са големи. Но ние ще победим.

Олена Бродовенко, жителка на Киев

И тази седмица властите в Украйна съобщиха за пострадали цивилни, след като двата най-големи града бяха ударени с дронове и ракети. На форума в Давос Володимир Зеленски призова замразените руски активи, които надхвърлят 300 млрд. долара, да бъдат пренасочени към страната му.