Свят

ISW: Украйна обстрелва с HIMARS руски военни обекти край Белгород

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна е обстрелвала с американската система за залпов огън HIMARS руски военни обекти край Белгород. Това съобщава базираният в САЩ Институт за изследване на войната. В негова сводка се посочва, че информацията е базирана на военни блогъри от украинска и от руска страна. При удара е била поразена успешно зенитно-ракетна батарея С-400.

Основният източник на информация за успешния удар по зенитно-ракетната батарея е проукраинският канал в Телеграм "Шпионско досие", който публикува снимки и видео на поразената система.

Геолокацията на снимките насочва към околностите на село Киселево, което се намира на 12 км североизточно от Белгород и на 80 км от Харков.

Руската армия рутинно нанася удари по Харков с препрограмирани противовъздушни ракети от пускови установки С-300.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че страната му няма "картбланш" от западните си съюзници да атакува територията на Русия, без да следва някои конкретни правила. Той изрази надежда предстоящата конференция за мир в Швейцария да положи основите на процес, който да доведе до край на войната. 

Подривните действия на врага са систематични и безпрецедентни по мащаби, което още веднъж потвърждава, че правим всичко правилно, на прав път сме и заедно с нашите партньори ще създадем прецедент, когато бъде проведена срещата на върха за мир, но не при условията на страната агресор, а съгласно Устава на ООН.

Дмитро Кулеба – министър на външните работи на Украйна

Съединените щати и някои западни държави разрешиха на Украйна да използва оръжията, които й доставят, за да нанася удари по руска територия, но при условието руските цели да се намират близо до Харков. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също акцентира на правото на Киев да взема на прицел военни обекти на Русия, използвайки далекобойни западни оръжия.