Политика

Остри реакции след изказването на президента за изпращането на български войници в Украйна

От Euronews България Euronews България
Ministerstvo Na Otbranata BGNES Снимка: БГНЕС архив

Министърът на отбраната Атанас Запрянов възрази на президента Румен Радев с думите, че темата с изпращането на български войници в Украйна е опорка на Путин.

„Агресорът Русия, която изпраща синовете на своя народ да мрат в Украйна, за да завладява територия и да обогатява олигарсите, излиза борец за мир. А ние (НАТО), които правим всичко възможно да спрем войната, да помогнем на украинския народ, излизаме войнолюбци. Това е опорката на Владимир Путин." Коментарът е в интервю за "24 часа" по повод изказвания на президента Радев, че България щяла да изпраща войници в Украйна.

Запрянов припомня, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви при посещението си в София, че алиансът няма да участва в бойни действия и няма да изпраща войски в Украйна.

От своя страна от ДПС разпространиха позиция до медиите, в която се казва, че Радев много ясно трябва да осъзнае, че България е член на ЕС и НАТО и никой няма да промени тази ценностна принадлежност.

„Самозванците, които злоупотребяват с доверието на хората, страхливичко поглеждайки на Изток, където са техните кумири, не могат да променят пътя на страната ни.

Злоупотребата с толкова важни за хората теми като мира, сигурността и отбранителните способности на държавата проявяват политическата им несъстоятелност и безотговорност, пише още в позицията.

Останалите партии запазиха мълчание към часа на публикацията.