Европа

Украйна и Русия си размениха военнопленници

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Украйна и Русия си размениха военнопленници, като всяка от тях върна по 75 души. Официални лица съобщиха, че това е първата подобна размяна за последните три месеца. Украинските военнопленници, сред които и четирима цивилни, бяха върнати с няколко автобуса, които пристигнаха в северната област Суми. При слизането си те се обаждаха на семействата си, за да им кажат, че са си у дома. Някои коленичиха и целунаха земята, а други се увиха в жълто-сини знамена. СЛед пристигането си в Суми, военнопленниците ще бъдат отведени в болници за двуседмична рехабилитация. Външното министерство на Киев съобщи, че обединените арабски емирства помогнаха за осъществяването на размяната. в цяла Украйна всяка седмица се провеждат митинги с призиви за освобождаване на заложниците. 

Сред върнатите украински военнопленници има пет жени, включително Наталия Мануилова, която е била готвачка в полк „Азов“ и е прекарала повече от две години в плен.

 

Радвам се, че се върнах на моята земя, в родната ми Украйна. Благодаря на всички, които ми помогнаха да се измъкна от пленничеството. Руснаците отнеха две години от прекрасния ми живот. Взеха ми всичко, което имах. Просто не мога да повярвам, че съм у дома.

Наталия Мануилова, бивш украински военнопленник

Докладите на ООН установяват, че повечето украински военнопленници са подложени на рутинна медицинска небрежност, тежко и системно малтретиране и дори изтезания. Украинците със сини и жълти знамена излязоха по улиците и шумно посрещнаха своите защитници у дома.