Европа

Русия е евакуирала още най-малко 20 хиляди души от Курска област

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е евакуирала още хиляди хора от граничните си райони, след като Украйна заяви, че навлиза все по-навътре в страната. Най-голямото чуждестранно нападение на руска територия от Втората световна война насам се разгърна на 6 август, когато хиляди войници на Киев пробиха западната граница на страната. Оттогава украинските части са навлезли на около 18 км навътре в руската територия. Изпълняващият длъжността губернатор на Курск Алексей Смирнов заяви, че районът Глушков, който има население от 20 000 души, също е евакуиран. Според руски данни досега от граничните райони са изведени най-малко 200 000 души.

 

Избягахме от Суджа. Скрихме се в храстите. Доброволци ни раздаваха вода, храна, хляб на хората в движение. Звукът от обстрела продължаваше без прекъсване.

Татяна Аникеева, евакуирана от Суджа

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са свалили украински безпилотни самолети над съседната Белгородска областя и че бомбардировачи Су-34 са обстрелвали украински позиции в Курск. Те споделиха и за интензивни сражения по протежение на украинския фронт и заяви, че войските ѝ са заели по-добри позиции на няколко места. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че силите му са напреднали с няколко километра и че целта за попълване на „фонда за размяна“ на военнопленници е постигната. Впоследствие министъра на вътрешните работи заяви, че Киев очертава буферна зона, за да защити населението си от нападение.

 

Настъплението ни в Курска област днес върви добре, постигаме стратегическата си цел. Значително увеличихме „обменния фонд“ за нашата страна.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Въпреки това, най-тежките сражения във войната продължават да се водят в украинската Донецка област. Зеленски добави, че силите му там ще получат повече оръжия от първоначално планираното от следващия западен пакет за подкрепа. По-рано руски безпилотни самолети атакуваха автомобил на медицински батальон в североизточната част на Харковска област, убивайки един медик и ранявайки други хора. Руска балистична ракета удари и пристанищна инфраструктура в южния град Одеса, като рани двама пристанищни служители.