Свят

Киев контролира 74 населени места в руската Курска област

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължава украинската офанзива в Русия. Съобщава се, че Киев обстрелва руски региони с ракети и безпилотни самолети. Експерти твърдят, че това е най-голямото чуждестранно нахлуване в Русия от десетилетия насам. От своя страна Москва съобщи, че е унищожила 117 украински безпилотни летателни апарата, предимно в областите Курск, Воронеж и Белгород и Нижни Новгород. От там добавят, че са свалени и ракети. Те показаха и бомбардировачи Су-34, които обстрелват украински позиции в Курск. Високопоставени руски командири твърдят, че настъплението на Украйна е било спряно, а генерал-майор Апти Алаудинов заяви, че "планираният блицкриг не се е получил". Киев обаче ясно настоява, че войските му напредват. Президентът Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че Украйна вече контролира 74 града и села в региона - или около 1000 кв. км.

За пореден път доказахме, че ние, украинците, сме способни да постигнем целите си във всяка ситуация. Способни сме да защитим интересите и независимостта си. И трябва да се възползваме пълноценно от постиженията си. И ние ще го направим.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно Губернаторът на Белгородската област в Русия обяви извънредно положение. Вячеслав Гладков казва, че ежедневният украински обстрел разрушава домове и убива цивилни граждани. Наредена е и евакуация. На свой ред президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американски официални лица са в постоянна връзка с Украйна във връзка с инвазията, която според него е "създала истинска дилема" за Путин.

През последните 8 дни редовно разговарях с моите служители, на всеки 4-5 часа. Знам, че случващото се създава истинска дилема за Путин. 

Джо Байдън - президент на САЩ

Междувременно при руски обстрел в Сумска област е загинал най-малко един цивилен, а други двама са били ранени.