Свят

Зеленски: Киев контролира 1250 кв. км. от Курска област

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия заяви, че Украйна е атакувала третия и последен мост над река Сейм в Курска област. На свой ред Володимир Зеленски каза, че нахлуването на Украйна в руската Курска област показва, че заплахите на Кремъл за ответни действия са блъф, като призова съюзниците на Киев да разхлабят ограниченията за използване на оръжията им срещу цели на руска територия. Зеленски добави, че украинските сили са установили контрол върху повече от 1250 кв. км и 92 населени места в Курск. Той каза още, че войските са заловили най-големия брой руски пленници в рамките на една операция, което я прави едно от най-мащабните усилия на Киев за освобождаване на украинци от руски плен.

Нашите активни отбранителни действия по границата, както и неспособността на Путин да защити територията си от подобни наши отбранителни действия, са много показателни. Нашата активна, превантивна отбрана е най-ефективното противодействие на руския терор, което причинява значителни трудности на държавата агресор.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно Украйна нареди на цивилните незабавно да напуснат град Покровск в източната част на Донецка област, заради напредващите руски войски. Смята се, че там все още живеят около 53 000 души. За интензивността на сраженията на Покровския фронт украинските военни съобщиха, че силите им са участвали в 84 сблъсъка в района. От своя страна министерството на отбраната на Русия съобщи, че нейните сили са превзели град Зализне близо до Торецк. Впоследствие стана ясно, че Москва е извършила петата си ракетна атака срещу Киев този месец, като предварителните данни показват, че системите за противовъздушна отбрана отново са успели да отблъснат ударите. Няма данни за пострадали и нанесени щети. В следващо изявление Киев каза, че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила три ракети и 25 безпилотни летателни апарата. В съобщението се казва още, че цел на нападенията са били девет украински региона.