Европа

Британски журналист е загинал при ракетен удар в Краматорск

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Ukraine Kramatorsk AP Снимка: АП

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че нахлуването в Курска област е започнало „превантивно“, за да се попречи на Русия да окупира украинските градове Харков и Суми. Той добави, че украинските сили са напреднали до 3 км в руската Курска област, като са поели контрола над още две селища. 

 

Русия подготвяше нахлуване в Харковска област и искаше да окупира милиони хора в град Харков. Ние прекъснахме това настъпление. Путин окупира нашата страна и не мисли за своите територии. Ние познаваме противовъздушната отбрана в Русия. Нанесохме удари по техния енергиен сектор, след като те удариха нашия. Удряме по техните военни летища и знаем къде имат противовъздушна отбрана. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинските военни твърдят, че държат около 1 200 кв. км територия, а през последната седмица са извършили атаки с дронове по стратегически мостове и по руски летища и бази за дронове.

Междувременно, британски гражданин, който е работил в Източна Украйна като част от новинарски екип на Ройтерс, е бил убит при ракетен удар по хотел в събота, потвърдиха от агенцията. Консултантът по безопасността Райън Евънс е бил един от шестимата служители на Ройтерс, отседнали в хотел „Сапфир“ в град Краматорск, който е под украински контрол, но е близо до фронтовата линия. Останалите пострадали са били граждани на Украйна и Съединените Щати. Украинските власти съобщиха, че хотелът е бил поразен от руска ракета. В изявление говорител на Ройтерс заяви, че агенцията е „съкрушена“ от смъртта на господин Еванс. 

Засега Русия не е коментирала ударите. 

Украйна призова Беларус да изтегли това, което тя определи като значителни количества беларуски сили и оборудване, включително танкове и артилерия, разположени на общата им граница. Министерството на външните работи предупреди Беларус да не допуска „трагични грешки“, докато е под натиска на Москва. От министерството съобщиха, че сред войниците на границата има беларуски специални сили и бивши наемни бойци на руската частна армия „Вагнер“. 

 

Междувременно, в центъра на украинската столица Киев прозвучаха експлозии. Украинските военни предупредиха за масирана руска ракетна атака и нападение с дронове.

Според информация на Ройтерс, е имало и експлозии в други градове. Жилищен блок в северозападния град Луцк е бил разрушен. Няма информация за жертви. Посолството на Съединените Щати в Украйна издаде предупреждение за повишен риск от нападение около Деня на независимостта на Украйна. Празникът беше честван в събота. Както Русия, така и Украйна отричат да са нападали цивилни граждани. И двете страни твърдят, че нападенията й са насочени към унищожаване на ключова инфраструктура.