Европа

Войната в Украйна: Загинали и десетки ранени след руски удари по цялата страна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Ukraine Снимка: АП, архив.

Най-малко 14 души са били ранени, а няколко други са загинали след руско нападение в източния украински град Купянск. При нападението е повредена и сградата на кметството на града. На свой ред прокуратура на Украйна съобщи, че четиричленно семейство е загинало, след удар по къщата им в село Измайловка. По-рано областният управител на Донецка област Вадим Филашкин заяви, че двама души са загинали при отделни нападения в близост до Часив Яр, като има щети по къщи в района. Властите в Киев пък съобщиха, че са свалили 15 дрона, като допълват, че е имало пожар вследствие на атаката. Няма данни за ранени и загинали. 

По-късно генералният щаб на Украйна съобщи в актуализираната си информация, че в редица села в близост до Покровск се водят „ожесточени боеве“. Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите на Киев продължават да завземат все повече територии в руската Курска област. Той допълни, че Киев работи и с чуждестранни партньори за снабдяване на фронтовите линии и призова държавите да отменят ограниченията за използване на удари с далечен обсег в Русия.

 

Продължаваме да настояваме, че тяхната решимост сега - да отменят ограниченията за нанасяне на удари с далечен обсег за Украйна - ще ни помогне да приключим войната възможно най-скоро по справедлив за целия свят начин.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно, заместник-директорът на ЦРУ Дейвид Коен заяви, че руският президент Владимир Путин ще предприеме контраофанзива, за да се опита да си върне територията в Курската област, завзета от украинските войски, но ще срещне „трудна битка“. Съобщава се, че Русия евакуира села в Белгородска област в близост до украинската граница. Това съобщи Вячеслав Гладков, губернатор на областта. Решението идва след последната украинска атака, при която загина един човек, а други най-малко двама са били ранени.

 

Външните министри на страните от ЕС обсъждат днес войната в Украйна

 

Министрите на външните работи на страните от ЕС се събират днес в белгийската столица Брюксел.

Те ще обсъдят последните данни за войната в Украйна, напредъка в оказването на военна помощ от блока, както и допълнителната помощ за Киев. По време на разговорите ще присъства и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. България ще бъде представена от служебния министър на външните работи Иван Кондов. На срещата министрите ще разговарят по актуалните теми и с турския си колега Хакан Фидан.