Европа

Борел: Украйна да атакува Русия с европейски оръжия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Borell Ukraine AP Снимка: АП, архив.

Министрите на външните работи на страните от ЕС се събраха в белгийската столица Брюксел. Те обсъдиха последните данни за войната в Украйна, напредъка в оказването на военна помощ от блока, както и допълнителната помощ за Киев. България беше представена от служебния министър на външните работи Иван Кондов. По време на разговорите присъства и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, като той отново призова страните да разрешат на Киев да използва оръжия с далечен обсег по цели в Русия. На същото мнение беше и върховният представител по външната политика на блока Жозеп Борел.

 

Оръжието, което предоставяме на Украйна, трябва да се използва пълноценно и ограниченията трябва да бъдат премахнати, за да могат украинците да се насочват към местата, от където Русия ги бомбардира. В противен случай оръжието е безполезно.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на Европейския съюз

Въпреки това, САЩ и Обединеното кралство все още не дават на Украйна да ги използва за удари навътре в Русия. Някои членове на ЕС смятат, че ако се позволи на Украйна да нанася удари дълбоко в руска територия с предоставените от тях оръжия, това може да стане причина за ескалация.

Министрите обсъдиха и ситуацията в Близкия изток, където конфликтът между Израел и Хамас се разраства. От своя страна Борел предложи да бъдат наложени санкции на някои израелски министри, които според него са отговорни за подбуждане на омраза и военни престъпления срещу палестинците.

 

Започнах процедурата, за да попитам държавите членки дали искат да включат в нашия списък със санкции някои израелски министри, които отправят неприемливи послания на омраза.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС

Предполага се, че предложените санкции са насочени към министъра на националната сигурност Итамар Бен Гвир и министъра на финансите Безалел Смотрич. И двамата принадлежат към крайнодясното, ултранационалистическо крило в правителството на Нетаняху. Малко вероятно е обаче призивът на Борел да получи необходимата подкрепа от всички страни.