Европа

Нощна стража - украинки свалят руски дронове, насочени към цели в родината им

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Ukraine

Когато сирената за въздушна опасност разцепи пустата нощ, жените от тази отбранителна единица бързат да изпълнят своя дълг. Два месеца, откакто се е присъединила към мобилната част за ПВО, 27-годишната „Анджелина“ е усъвършенствала уменията си. Тя шофира пикап, на който е монтирана зенитна картечница. За секунди нейният екип монтира оръжието, проверява патроните и чака атаката от въздуха.

В този случай дронът „Шахед“ е свален от друг взвод – премахната е още една заплаха за гражданската инфраструктура в Украйна. „Анджелина“ може да се зарадва, макар и за кратко.

 

Службата ми дава увереност, че мога да допринеса поне малко майка ми да спи спокойно, братята и сестрите ми да ходят спокойно на училище и да се виждат с приятелите си, моите кръщелници да растат под относително мирно небе.

„Анджелина“ – член на мобилна група за ПВО

Все повече украинки се присъединяват към доброволческите мобилни части, които отговарят за свалянето на руски безпилотни апарат. Голяма част от мъжете в активна възраст са на фронта на изток, което освобождава много позиции дълбоко в тила.

Жените заменят силния пол най-вече в силите на териториалната отбрана. В отряда „Вещиците на Буча“ са мобилизирани 70 дами.

Олена“ е лекар по професия. В един юнски ден заедно с приятелката си „Анджелина“ вижда обява за набиране на жени доброволки. Двете се записват още същия ден. За тях няма спасение от войната, тъй като са се грижили за ранени войници.

 

Хората трябва да разберат, че момчетата на фронта трябва да бъдат заменени. Те са уморени от бойните действия, трябва да дойде нова смяна. Ще направим всичко възможно нещата да приключат благоприятно за нас.

„Олена“ – член на мобилна група „Вещиците на Буча“ 

Атаките с дронове на врага обикновено са по-интензивни през нощта, но през деня също могат да бъдат смъртоносни. Затова службата на тези жени е от критично значение.

Когато усвоят необходимите умения за боя, те не се различават по нищо от мъжете. И дават пример на останалите – да се присъединят към редиците на украинската армия.