Свят

Завод в САЩ увеличава производството на артилерийски снаряди, за да отговори на нуждите на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Snaryadi

Военен завод в Скрантън, в американския щат Пенсилвания, увеличи производството на артилерийски снаряди с 50%, за да отговори на нарастващото търсене на този боеприпас, особено от Украйна, която се бори да задържи сегашното руско настъпление. Американски служители разкриха някои фази от модернизацията на съоръжението, която включва напълно автоматични процеси.

 

Заводът за боеприпаси в Скрантън претърпя една от най-големите модернизации в своята история. Започнахме я преди около две години. Намираме се на половината път. Изпълняваме 20 проекта за модернизация на стойност над 400 милиона долара. Постигнахме производство от 36 000 снаряда на месец в сравнение с около 24 000 на месец преди 6 месеца.

Ричард Хансен – завод за армейски боеприпаси в Скрантън 

В Скрантън обикновени стоманени тръби с тегло 900 кг се превръщат в снаряди за артилерийски оръдия с калибър 155 мм. След това боеприпасите пътуват за Айова, за да бъдат напълнени с експлозиви и снабдени с предпазители. От там много от снарядите се отправят към фронта в Украйна, където са изключително търсени.

Заводът в Скрантън заедно с още две фабрики за амуниции в Уилкс-Бар увеличи производството до 36 000 снаряда на месец. В него са пуснати в експлоатация три нови производствени линии.

От едната страна в машината влиза обикновена сива тръба, а от другата излиза напълно завършен продукт с всички технически изисквания. Една машина върши работата на три.

Ричард Хансен – завод за армейски боеприпаси в Скрантън 

САЩ са доставили на Украйна над 3 милиона 155 мм артилерийски снаряда от началото на войната. По-рано този месец Белият дом обяви още 125 милиона долара под формата на оръжия за подпомагане на военните операции на украинската армия, включително 155 мм снаряди.

От 2006 г военният завод в Скрантън се управлява от компанията „Дженерал Дайнамикс“ по договор с федералното правителство, което е негов собственик.