Европа

Хора в неравностойно положение настояват за равни права при гласуване

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Много хора с увреждания няма да могат да „използват гласа си“, както ги призовава Европейският парламент на следващите избори за ЕС. Дори и да искат.

 

Няма да мога да гласувам, защото съм под юридическо попечителство.

Суфиан Ел Амрани - експерт по достъпност

Суфиан Ел Амрани е имал възможност да гласува на няколко поредни вота, но от 2016 г., когато преминава под законно настойничество, е загубил правото си. Той се бори да си го върне, но съдебният процес е дълъг. Според него е необходима промяна в манталитета на властите.

 

Те се страхуват, че ще направят грешен избор. Повечето ги е страх, че ще им сложат етикет на невменяеми. Наше право е обаче да отстояваме правата си и да се уверим, че сме твърди и че гласовете ни се вземат предвид.

Суфиан Ел Амрани - експерт по достъпност

Ситуацията не е еднаква в целия ЕС. В 15 държави членки хората с интелектуални затруднения имат пълни права. Но в седем държави от ЕС, включително Белгия, хората с интелектуални затруднения под настойничество имат ограничено право на глас. В четири държави от ЕС - Естония, България, Полша и Кипър, те нямат никакви права.

Според неотдавнашен доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права през 2019 г. около 800 000 европейски граждани с увреждания не са могли да се възползват от правото си. Както поради това, че им е било забранено, така и защото избирателните секции не са достатъчно достъпни. Очаква се ситуацията през 2024 г. да бъде по-добра, но все още има какво да се направи. Това казва Саня Йовичич от Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Това, което можете да направите, е да дадете право на глас на всички и след това да им осигурите подкрепа. Те казват, че осигурявате подкрепено вземане на решения. Тоест хора, на които лицето има доверие, които могат да му помогнат да гласува, и така гарантирате, че то действително участва в изборния процес.

Саня Йовичич, Агенция на Европейския съюз за основните права

Агенцията отправя искане към държавите членки да премахнат правните и административните бариери пред хората с увреждания или да подобрят достъпността на изборите, за да увеличат процента на тяхното участие.