Европа

За първи път младежи на 16 г. от пет държави ще гласуват на европейски избори

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Рареш Войку си спомня много ясно последният път, когато е отишъл до урните за изборите за Европейски парламент в родния си румънски град Браила. Но тогава е бил на 16 години и не е могъл. 

От първа ръка знам какво е разочарованието и колко неприятно може да бъде като млад човек, когато си на 16 или 17 години.

Рареш Войку, млад избирател от Румъния

Сега той ръководи кампанията, за да се увери, че колкото се може повече от тези младежи ще отидат до урните в петте държави членки на блока, които позволяват това. 16-годишният Натео Карно от Южна Белгия, знае, че тийнейджърите като него ще трябва да се активизират и да преодолеят политическата апатия.

Младежта вижда в политиката мъже с големи вратовръзки в големи коли, които не ги слушат. Затова има незаинтересованост. Свалянето на летвата до 16 годишна възраст показва, че политиците започват да се интересуват от нас. Означава, че сме достатъчно зрели, за изразим нашето мнение. 

Натео Карно, млад избирател от Белгия

Някои обаче смятат, че намаляването на минималната възраст е трик за лесно получаване на гласове от неосъзнати тийнейджъри. От това могат да се възползват леви, десни или популисти. Войку категорично не е съгласен с това.

Когато сте на 16 или 17 години, често имате задължението да плащате данъци, ако имате работа. можете да сключвате граждански партньорства или да се ожените. Това, за което настояваме, е демократичните права на младите хора да съответстват на техните задължения.

Рареш Войку, млад избирател от Румъния

Ако в Съединените щати ограничението за кандидатстване за Конгреса е 25 години, то повечето страни от ЕС позволяват на всеки, който е навършил 18 години, да представлява техните избиратели в Европейския парламент.  В Австрия, Белгия, Германия и Малта възрастта за гласуване е 16 години, а в Гърция - 17 години. В Белгия гласуването е задължително.