Европа

Нивото на река Тиса в Унгария драматично спада

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Tisa

В река Тиса при Вежени в унгарската област Яс-Надкун-Солнок се виждат пясъчни острови. Нивото на водата е толкова ниско, че рибарски лодки са заседнали по брега. Все по-честа гледка в резултат на продължителната суша и безводието.

 

Нямаше нужда от ограничения, всички нужди от вода бяха задоволени. Имаме дори резерв.

Атила Ловаш – директор на дирекция „Управление на водите в Централна Тиса“

За щастие ситуацията все още не е толкова тежка. Ако нивото спадне още, може да бъде отворено изкуственото езеро Тиса.

Сушата в около 60% от територията на Унгария носи проблеми за селското стопанство. Дъждовете от последните седмици са допринесли само за намокряне на повърхността на земята, докато почвеният слой на дълбочина над половин метър остава критично сух.

4 милиона тона царевица са безвъзвратно загубени тази година. Фермерите очакват спад в добивите с около 30-35%.

 

Сея и в съседното село, където падна много малко дъжд. Можем да поливаме малка част от земята и реколтата там е добра, но не можем да напоим останалите площи. Там реколтата ще бъде наполовина по-ниска.

Жомбор Урбан – земеделски производител

Малък процент от обработваемата земя в Унгария се напоява. Заради загубата на реколта цените на храните вероятно ще се покачат.

Габор Киш, Euronews: Тази година сушата вече е причинила щети за 500 милиарда форинта, изчисляват фермерите. С 30 процента е намаляла реколтата от слънчоглед. Само производителите, които могат да поливат земята си непрекъснато, ще компенсират загубите си.