Общество

Как се справят със засушаването по Южното Черноморие?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Горещото лято изправи и Югоизточна България пред проблеми, свързани със засушаването и драстичното намаляване нивата на всички водоеми. Наред с безводието в Странджа и община Средец, режим на водоподаването бе въведен в няколко села от други общини в Бургаска област - Айтос, Карнобат и Сунгурларе. 

След мащабните проекти по реконструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", южното Черноморие бе спасено от липса на питейна вода, което в противен случай би убило туризма в горещите летни месеци. Към този момент нивото на язовира е силно намаляло, но все още не застрашава региона от режим.

"Този язовир не захранва просто Южното Черноморие, той захранва югоизточния регион, така че той е от много важно стратегическо значение. Но относно летния сезон ние нямаме притеснения", казва Иван Гайков,  кмет на Приморско.

Деривация Камчия пък снабдява с питейна вода Варна, Слънчев бряг, Айтос, Бургас и част от Карнобат. В южната част на община Карнобат, Сунгурларе и някои айтоски села обаче водоемите са силно понижени от сушата, а в язовирите водата не е годна за пиене.

Целия репортаж вижте във видеото.