Европа

Сушата в Гърция: Експерти молят да не се използва вода напразно и да се пести повече

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Greece Drought

Северна Гърция е изправена пред сериозна водна криза поради продължителната суша, изострена от последователните горещини и липсата на валежи. До неотдавна езерото Пикролимни беше популярна дестинация за кални бани, но това лято то представлява просто напукана земя.

 

От две години не е валяло, така че езерото е напълно пресъхнало. Преди в него имаше много вода. Хората идваха да плуват.

Костас Парцис, председател на местната община

В Неа Силата, Халкидики, маслиновата горичка на Димитрис Пападакис също страда от суша. Шест седмици преди прибирането на реколтата той и синът му трябва да носят вода с камион от близкия район.

 

 

Всички кладенци са пресъхнали, а нивото на водата е на 300 метра. Водата е твърде скъпа, затова разчитаме на кладенци от приятели, които имат малко вода в запас. 

Димитрис Пападакис, ръководител на Съюза на фермерите в Неа Силата, Халкидики

А в Неа Потидеа, много популярен туристически район, местните жители използват всякакви начини, за да се справят с честите спирания на водата в домакинствата.

 

Аз използвам кръгова икономика. Мия си съдовете и след това използвам водата в двора. Вземам душове в умивалник и изливам водата в двора, защото в противен случай всичко би изсъхнало. Опитвам се да пестя вода навсякъде, където мога, а когато се налага, дори използвам количка, за да пренасям водата от морето до тоалетната.

Харула Псаропулу, местен жител

Местните власти молят за обществени дейности за възстановяване на водоснабдяването на реките, като се присъединяват към призивите на експертите, които твърдят, че са необходими сериозни промени в управлението на водите.

 

Според метеоролозите причината за продължителната суша се дължи на човешката намеса и на климатичната криза. С други думи, атмосферата се променя по някакъв начин вследствие на човешката дейност. Искаме опазване и ефективно използване на водата и избягване на разхищението. 

Константинос С. Вудурис, професор по хидрогеология в Солунския университет

Службата за управление при извънредни ситуации на Европейския съюз съобщава, че условията на остра суша вече се простират от Черно море до Северна Гърция.