Европа

Гърция, Албания и Босна се борят с опустошителни пожари

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е загинал вследствие на горските пожари в предградията на Атина в Гърция. Междувременно хиляди хора бяха евакуирани, след като пожарникарите предупредиха, че домовете, предприятията и училищата са застрашени и се очаква пожарите да продължат. Повече от 700 пожарникари, 199 пожарни коли и 35 самолета участват в усилията за потушаване на огнищата, които избухнаха в неделя следобед на около 35 км северно от гръцката столица. Като предпазна мярка жителите на Атина носят маски на лицата си, за да се предпазят от дима, който нахлу в града.

Вятърът беше много силен. Много силен. Не можеше да се направи нищо. Цялата сутрин прекарах в поливане на къщата с маркуч. Това направих и преди две години, когато сам спасих дома си.

Спирос Горилас, местен жител

Пожар избухна и в босненския град Тиентище. Според местните власти огънят е в опасна близост до националния парк Сутиеска. Пожарът е засегнал и вековната иглолистна гора. Съобщава се, че гражданската защита на Република Сръбска е поискала помощ от въоръжените сили на Босна и Херцеговина. Смята се, че в момента горят най-малко 150 хектара гори и пасища в Националния парк.

Ситуацията е изключително трудна. Налага ни се да гасим различни огнища по няколко пъти, тъй като те се разпалват отново.

Ниджаз Имамович, председател на пожарната служба в Илиджа

Междувременно албанските пожарникари продължават да се борят с пламъците в град Финик, докато пожарите продължават да бушуват в поне 11 отдалечени планински места в страната. Екипите бяха забелязани да използват и хеликоптери, за да контролират пламъците в покрайнините на града, разположен на 255 км южно от столицата Тирана. Албанското министерство на отбраната съобщи, че пламъците в Сухата планина покрай границата със Северна Македония на изток продължават вече една седмица.