Общество

Пожар в община Брезово обхвана вили и горски територии

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

С повишаването на температурите у нас пожарната обстановка отново се усложни. Огън обхвана вилна зона Дондуково в община Брезово. Изгорели са вили, огънят е обхванал гората и върви по посока село Свежен.

Екипаж от 24-а авиобаза в Крумово с вертолет „Кугър“ се включи в овладяването на огнената стихия в землището на с. Черничево, община Хисаря. Вертолетът излетя от авиобазата, за да помогне в потушаването на пожара, в който горят сухи треви и храсти.

В 17.46 ч. от авиобаза Крумово излетя вертолет Ми-17 за овладяване на втория голям пожар, който бушува в област Пловдив, възникнал край с. Златосел, община Брезово. Действията на огнеборците са затруднени заради стръмния, скалист терен.

 Пожар гори и в горското стопанство в Самоков. Засегнати са над 200 дка  иглолистна гора и над 100 декара млади култури в близост до село Алино. В ефира на Euronews PrimeTime Петко Ангелов – началник отдел „Опазване на горските територии“ в Югозападното държавно предприятие каза, че пожарът около Самоков се успокоява, пожарът е локализиран.

Огънят е обхванал около 450 дка обща територия – земеделска и горска.

„Към момента в региона има пет активни пожара, два от които се наблюдават. Пожарът в Славянка не е активен към този момент на българска територия, от гръцка страна обаче все още има действащи огнища. За щастие днес и гръцките власти започнаха да почистват с тежка техника пътища на тяхна територия, за да могат да ги свържат с наш път по границата а така ще спрем и разпространението на огъня в западна посока“, каза още Петко Ангелов.

Той посочи, че всеки ден от гръцка страна у нас влизат нови огнища, защото властите в съседната ни страна са заети с потушаване на пожарите на тяхна територия.