Европа

Огнен ад в Гърция: Евакуираха хиляди граждани от предградията на Атина

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди жители са били евакуирани от домовете си заради големия горски пожар в Гърция, който се разпространява към столицата Атина. Съобщава се, че някои пламъци достигат височина от 25 м. Историческият град Маратон е сред районите, в които спасителните служби преместват жителите на безопасно място. По данни на пожарната служба горят къщи и имоти в близкия град Варнавас. Пожарникарите са евакуирали и хора, попаднали в капана на пламъците в колона от 25 автомобила, опитвали се да избягат от района. Според данните на властите от събота следобед досега в Гърция са избухнали 40 пожара, като огнеборците все още се борят със седем. Повече от 500 пожарникари и 150 автомобила са били изпратени да помагат за потушаването на пламъците. Използват се и 12 самолета и 6 хеликоптера.  

Ситуацията остава опасна предвид факта, че пожарът бушува в район с къщи и е предизвикал щети. Силните ветрове го разпространяват светкавично, създавайки екстремно поведение, с нови фронтове зад линиите за ограничаване.

Василис Ватракогианис - Говорителят на пожарната служба

Ватракогианис допълни, че пожарът сега се насочва към планината Пентели, известна с мраморните си кариери, и към съседното едноименно предградие на Атина, където са евакуирани три болници. Припомняме, че Гърция преживя най-горещите месеци юни и юли в историята си. На свой ред министърът по въпросите на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас предупреди, че изключително опасното време ще продължи.