Свят

Сушата опустошава реколтата от зърнени култури в Мароко

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Земеделският добив в Мароко тази година е намалял драстично. Недостигът на вода е толкова сериозен, че стопаните не си правят труда дори да обработят земите си. Фермерите се опитват да се справят с климатичните проблеми, но въпреки усилията им аномалиите нарушиха ежегодните процеси в селскостопанския сектор. Дори и най-съвременните техники не могат да се борят с предизвикателствата на времето.

Земеделският добив е намалял много. Днес един хектар земя ни дава не повече от 10 торби. Какво се случва? В миналото имахме по 40, 50 или дори 60 чувала пшеница, но сега реколтата е много малка.

Дрис Мамма, дребен земеделски производител

Провинция Кенитра е пощадена от най-тежките условия. Фермерите продължават да отглеждат пшеница. Но тя става все по-малко рентабилна.

В миналото Мароко е бил свидетел на редица суши. В някои случаи имахме такива периоди, които продължаваха по повече от десет години. Проблемът, с който се сблъскваме напоследък, е свързан главно с изменението на климата. Усещаме промените. Температурите са много по-високи. Заради това можем дори да имаме много високи градуси през декември, което е необичайно.

Рашид Бенали, председател на Конфедерацията за земеделие и развитие на селските райони

„Също може да се наблюдават ниски температури през март или дори през май. Това означава, че са налице климатични промени. В миналото валеше градушка веднъж на всеки десет години. Днес можем да имаме до три или четири на година“, допълва Рашид Бенали.

Министерството на земеделието на Мароко съобщи, че тази година реколтата от пшеница ще бъде около 3 милиарда килограма. В сравнение с предходното преброяване има драстичен спад от 43%. Площите, засети с основните зърнени култури, също са намалели с 33%.