Европа

Какви са перспективите за по-тясно сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство?

От Euronews България Euronews България
Starmer Macron Reuters AP Британският министър-председател Киър Стармър (вляво) разговаря с френския президент Еманюел Макрон по време на срещата на Европейската политическа общност край Оксфорд, Англия, четвъртък, 18 юли 2024 г. Снимка: Ройтерс чрез АП.

Автор: Mаред Гуин Джоунс, Euronews

 

В Брюксел и Лондон има големи надежди, че току-що назначеното правителство на Обединеното кралство на Киър Стармър е на път да се заеме с промяна на отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз.

Стармър не губи време, за да положи основите на обещаното „презареждане“: срещите на върха на НАТО и на Европейската политическа общност през юли дадоха възможност на новия британски премиер да се срещне с колегите си от ЕС и оттогава министрите му обикалят континента, за да рестартират двустранните отношения.

Посланието му - че Обединеното кралство иска да възстанови обтегнатите си връзки с ЕС - беше перфектно предадено в селфито с германските и испанските му колеги Олаф Шолц и Педро Санчес през юли по време на сблъсъка на Англия с Испания на финала на Евро 2024 в Берлин.

Но макар че музикалното настроение се промени, същността на плановете на Стармър за промяна на рамките, които определят сътрудничеството между двете страни, остава несигурна.

По време на предизборната си кампания той обеща да предоговори това, което определи като „провалената“ сделка за Брекзит на Борис Джонсън, но внимателно изключи възможността за повторно присъединяване към единния пазар или митническия съюз на ЕС, както и за възстановяване на свободното движение на хора през границата между ЕС и Обединеното кралство.

Мерките за рационализиране на търговските отношения и амбициозният пакт за сигурност вече са на масата и от двете страни на Ламанша има политическа воля да се пристъпи към работа.

„Представителите на ЕС влязоха в много бърз контакт с новия британски министър-председател“, заяви един от дипломатите на ЕС, “и не става въпрос само за сигурността и отбраната, имаме много въпроси на масата за разговор.“

 

Премахване на търговските търкания

Един от първите приоритети на правителството на Стармър ще бъде да облекчи някои от търговските търкания след Брекзит, които са в тежест на британския бизнес.

Той обеща да договори ново Споразумение за санитарна и фитосанитарна защита, известно още като ветеринарно споразумение, което ще намали проверките и бариерите пред търговията със селскостопански продукти.

Откакто Обединеното кралство официално напусна блока през декември 2020 г., ЕС прилага пълен граничен контрол върху британския внос на селскостопански храни, като изисква цялостни проверки и подпис на ветеринарен лекар, за да се гарантира спазването на стандартите на ЕС. Обединеното кралство отвърна на удара с подобни проверки на вноса от ЕС през януари тази година.

Предишното правителство на Обединеното кралство изчисли, че проверките на вноса на животни и растения са стрували на предприятията 390 млн. евро годишно, като според промишлеността те са възлизали на 3,5 млрд. евро.

Следователно едно ново споразумение за СФС би могло да донесе икономически ползи за хранително-вкусовия сектор и на двете страни, като успокои все още нарастващото недоволство на европейските земеделски производители, но и намали разходите на потребителите в техните пазарски кошници.

Изпълнителният орган на ЕС вероятно ще изиска от Обединеното кралство да се приведе в пълно съответствие, сега и в бъдеще, със съответните разпоредби за селскостопанските и хранителните продукти на единния пазар, т.нар. „динамично привеждане в съответствие“. Готовността на Обединеното кралство да направи това, което би означавало да приеме ролята на Съда на Европейския съюз, може да бъде пробив, който да предизвика по-тясно сътрудничество в редица други области.

„Лейбъристите не изключват роля на Съда на Европейския съюз и се изказват много положително - не само в областта на ветеринарната медицина, но и например в химическата промишленост - за ползата за националната индустрия от привеждането в съответствие с правилата на ЕС“, заяви пред Euronews Луиджи Скациери, старши научен сътрудник в Центъра за европейска реформа.

„Това е нещо, което Обединеното кралство вече прави спонтанно, така че защо да не го формализира, така че вашите предприятия да бъдат улеснени, когато изнасят на пазара на ЕС?“, добави той.

Други по-малки искания, които лейбъристите изложиха в манифеста си, включват споразумение за облекчаване на административните изисквания към изпълнителите, които правят турнета в ЕС и Обединеното кралство, както и взаимно признаване на професионалните квалификации.

Макар и незначителни по своето икономическо значение, те могат да осигурят ранни победи за лейбъристите, тъй като се стремят да изгладят гънките в широкообхватните икономически отношения между двете страни.