Свят

Венецуела блокира социалната платформа Х за 10 дни

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви 10-дневно блокиране на достъпа до платформата Х в страната. Той обвини собственика на компанията Илон Мъск, че използва социалната мрежа за насърчаване на омраза. В петък мнозина не можеха да получат достъп до X от мобилните си телефони, без да използват виртуална частна мрежа наречена VPN, която често се използва във Венецуела за заобикаляне на мрежовите блокади.

Х (екс) е социалната медия в която новините се появяват първи. Видях резултатите от изборите именно там.

Снайдер Гера, жителка на Венецуела

Съобщението на президента идва, след като Мадуро и Мъск си размениха обвинения заради оспорваните президентски избори във Венецуела на 28 юли. Избирателните органи обявиха Мадуро за победител, но все още не са представили резултатите от гласуването. Фран Монрой, експерт в областта на телекомуникациите, заяви, че не очаква да се стигне до забрана срещу социалната мрежа.

Това правителство никога не е забранявало използването на дадено приложение. Това е нещо ново и периодът от 10 дни звучи много странно. Жалбата, която Мадуро е подал до националната комисия по телекомуникации е толкова нова процедура, че не съществува никъде в правната система на Венецуела. Ето защо се съмняваме в нейната законност.

Фран Монрой, специалист по телекомуникации

Междувременно опозицията твърди, че е събрала записи от над 80% от 30 000 електронни машини за гласуване в цялата страна, които показват, че победител е нейният кандидат Едмундо Гонсалес. Оспорваните резултати изкараха хиляди хора по улиците в знак на протест, на който правителството отговори с пълна сила. Оттогава органите на реда са арестували над 2000 души за демонстрации срещу Мадуро. Базираната във Венецуела организация за защита на човешките права Provea регистрира 24 смъртни случая.