Свят

Кризата във Венецуела: Нови митинги на опозицията и на президента социалист Мадуро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди венецуелци излязоха отново на протести в цялата страна, за да подкрепят кандидат, който смятат, че е спечелил с голяма преднина президентските избори. Стотици поддръжници на опозицията бяха арестувани миналата седмица, след като излязоха на улицата след оспорваните резултати.

Няма псевдозаконна маневра, която да скрие истината. Истината е в нашите протоколи, истината е в сърцата ни, истината е във всяка дума, която от този момент нататък продължаваме да изричаме в един единствен вик за свобода към смелия народ на Венецуела.

Мария Корина Мачадо – лидер на опозицията

Мачадо се укриваше дни наред и заяви, че животът и свободата ѝ са застрашени.

Маскирани нападатели претърсиха щаба на опозицията, откраднаха документи и опустошиха стаите.

Николас Мадуро се появи на митинг на свои последователи в Каракас и обвини опонентите си, че се крият. Президентът заяви, че кандидатът на опозицията Гонсалес се е уплашил и не се е появил на демонстрацията на опозицията. Той смята Гонсалес и Мачадо за отговорни за жертвите при размириците в понеделник и заяви, че ги чака затвор.

Националният избирателен съвет потвърди победата на държавния глава Мадуро с 52% от гласовете, но не предостави подробна информация за гласовете, подадени във всяка избирателна секция, твърдейки, че е станал жертва на хакерска атака.

Опозицията казва, че разполага с всички бюлетини и че е спечелила с 67% от гласовете.