Свят

Венецуела е разтърсена от протести на опозицията, оспорила преизбирането на Мадуро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Напрежението по улиците във Венецуела нараства, след като се съобщава за най-малко 11 убити и повече от 700 задържани, при протести срещу спорното преизбиране на президента Николас Мадуро. Неправителствената организация „Форо Пенал“ съобщи, че сред жертвите има и двама младежи. Според прокуратурата, има и убит полицай.

На национално ниво са били задържани 749 души, заяви главният прокурор на страната Тарек Сааб. Арестуваните са нападнали полицейски управления, избирателни секции, кметства и болници, посочи Сааб и добави, че са заподозрени в тероризъм и подбуждане към омраза.

Венецуела е изправена пред нова вълна от размирици, след като Мадуро официално беше обявен за победител на изборите, като по този начин си осигури още един 6-годишен мандат.

Опозицията отказа да признае официалните резултати и отправи обвинения за измами.

Казвам ви, всички виновни за тези протести ще бъдат разкрити и заловени. Ние още веднъж излязохме победители.

Николас Мадуро – президент на Венецуела

Опозицията призова за свикване на мащабни антиправителствени протести и зачитане на гласа на народа.

Точно както го правихме досега, ще защитим всеки подаден глас и ще накараме режима да признае това, което целият свят знае днес – Едмундо Гонзалес е следващият президент на Венецуела.

Мария Корина Мачадо – лидер на опозицията във Венецуела

Според министъра на отбраната Владимир Лопес, държавата е изправена пред преврат, подстрекаван от фашистките сили на крайната десница с подкрепата на имперски сили, на американския империализъм.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк изрази притеснение във връзка с насилието.

САЩ и някои латиноамерикански държави изразиха съмнения относно официалните изборни резултати.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че блокът няма да признае резултатите от изборите, докато не бъдат преброени всички гласове и не бъдат публикувани всички протоколи.