Свят

Жителите на Венецуела очакват президентските избори с жажда за промяна

От Euronews България Euronews България

Венецуела се подготвя за президентски избори тази седмица. Жителите се надяват затруднената ситуация да се подобри. Въпреки че вече няма недостиг на храна, гориво и банкноти, страната продължава да страда от тежка икономическа криза. Николас Мадуро, който е на поста си вече 11-та година, се съревновава с бившия дипломат Едмундо Гонсалес Урутия, който оглавява възраждащата се опозиция.

От 12 години насам нещата се задълбочават. Всичко става по-скъпо. В миналото продуктите бяха много малко и не можеше да си купиш почти нищо. Сега е обратното, има продукти, но няма пари.

Хулио Кареньо, търговец

Повечето държавни служители получават 130 венецуелски боливара месечно. Това е и минималната заплата в страната. Тази сума не се е променяла от март 2022 г., когато се е равнявала на около 30 долара. Вариациите в обменните курсове на валутите сега са я намалили на 3 долара и половина. Семействата в южноамериканската страна се нуждаят от повече от 300 долара само за стоки от първа необходимост.

Виждам много апатия. Има хора, които казват, че искат да продължи управлението на Мадуро. Има и такива, които изпитват безразличие и казват, че са уморени. Всички искат промяна. Чакаме да видим какво ще се случи.

Мигдалия Вилегас, координатор по разпределението на храните

Много хора във Венецуела разчитат на правителствената програма за разпределение на храна, за да помогнат на домакинството си. Всяка общност в страната има местна правителствена структура, която отговаря за разпределението на тези пакети.