Свят

Управляващите и опозицията във Венецуела не се разбраха за изборите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Венецуелското правителство и подкрепяната от САЩ опозиция обсъдиха провеждането на предстоящите президентски избори, но не стигнаха до консенсус. Срещата в Каракас е необичайна, тъй като досега практиката беше подобни разговори да се водят на неутрална територия. Присъстваха норвежки делегати, които играят ролята на посредници. 

 

 

 

Те представиха примерен документ, в който се говори за общите условия на изборите. Не влязоха в подробности.

Хорхе Родригес, председател на Националното събрание на Венецуела

Двете страни изразиха различни виждания за неотдавнашния арест на активистката по правата на човека Росио Сан Мигел. Тя е обвинена в предполагаем заговор за убийството на президента Николас Мадуро. Делегатите на опозицията заявиха, че арестът ѝ е признак за засилване на репресиите в страната. 

Двете страни са длъжни да поддържат мирен климат, за да може в страната да се проведат чисти и прозрачни избори. Ескалацията на репресиите не допринася за този мир и за задължението, което страните са поели в рамките на Споразумението от Барбадос.

Херардо Блайд, председател на опозиционната “Единна платформа”

Подписаното в Барбадос споразумение от октомври миналата година предвиждаше двете страни да работят за постигането на някои условия преди изборите. Последвалите решения на правителството спряха всякакъв значим напредък.