Свят

Най-голямото езеро във Венецуела е изправено пред екокатастрофа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Петролните разливи, съчетани с цъфтеж на вредни водорасли, са превърнали венецуелското езеро Маракайбо в зелен токсичен басейн. Езерото, което през 20-и век е било сърцето на венецуелската петролна индустрия, регистрира безпрецедентни нива на замърсяване и според експерти е на ръба на непоправими щети. Някогашният ценен източник на огромно богатство се е превърнал в замърсена пустош след десетилетия на прекомерна експлоатация, неадекватна поддръжка и липса на инвестиции за подобряване на вече остарялата инфраструктура. 

 

Всеки, който влезе там и е постоянно в тези води, ще получи рани по тялото си, казвам ви го от опит, защото имам краста по краката и обриви. Трябваше да отида при дерматолог, за да ми даде лекарства, и затова спрях да ловя риба.

Хосе Аулар, рибар

Десетки пречиствателни станции са изоставени от години, което позволява отпадните води, торовете и химикалите да се изхвърлят директно в езерото. На сателитна снимка, публикувана от Европейската космическа агенция през юни, се вижда, че огромното езеро е почти изцяло покрито със зелен слой, за който учените са установили, че е причинен от микроводорасли, отделящи токсини, които застрашават живота в езерото. 

 

Когато се случат такива събития, първото нещо, което трябва да проверим, е кой е причинителят на цъфтежа на водораслите и дали този вид е способен да произвежда токсини, защото ако има тази способност да произвежда токсини, трябва да предприемем мерки.

Белтран Брисеньо, биолог

Екстремното замърсяване ускорява естествения процес на еутрофикация, в резултат на което езерото остава без кислород, което задушава рибите и растенията. Рибарите вече се борят с последствията. Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро посети езерото за военен парад и нареди да се изготви план за изчистването му. Възстановяването на най-голямото езеро в Латинска Америка остава неизпълнена мисия след повече от век добив на петрол.