Свят

Във Венецуела хиляди отбелязаха 10-ата годишнина от смъртта на Уго Чавес

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Хиляди венецуелци излязоха по улиците в неделя, за да отбележат десетата годишнина от смъртта на обичания президент Уго Чавес. Социалистът остана в историята на латиноамериканската държава като най-харизматичният лидер, наредил името си до това на освободителя Симон Боливар.

 

Чавес за нас е човек, който завладя сърцата и душите ни. Ако погледнете други бивши президенти – никой не ходи на техните гробове, не им отдава особена почит. Но ние венецуелците идваме при Чавес, за да се заредим с нова енергия и да продължим борбата за родината, която създаде Боливар.

Ларес Карабайо

Освен хилядите граждани, почит към паметта на Чавес отдадоха и редица политически фигури. В Каракас президентът Николас Мадуро посрещна бившия лидер на Куба Раул Кастро, този на Боливия - Ево Моралес, и президентът на Никарагуа Даниел Ортега.

 

Специално искам да благодаря на всички онези, които дойдоха от различни краища на света, за да отбележат 10-тата годишнина от смъртта на нашия командир Уго Чавес. Той си отиде физически, за да премине във вечността.

Николас Мадуро

Уго Чавес почина на 5 март 2013г. след дълга битка с рака. Той сам избра Николас Мадуро за свой наследник. Мадуро обаче въвлече страната в редица кризи и международна изолация, от която Венецуела трудно излезе.