Свят

Русия и Венецуела потвърдиха взаимната си подкрепа

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Остро осъждане на западните санкции и още по-тясно сътрудничество между Венецуела и Русия. За това се обявиха двамата външни министри Сергей Лавров и Иван Хил в Каракас. Първият дипломат на Москва е на латиноамериканска обиколка, а един от най-верните му приятели на континента е именно президентът Николас Мадуро.

 

Напълно подкрепяме позицията на нашите венецуелски приятели. Това е тяхната страна, това са техните въглеводороди, това е тяхната икономика, която е подложена на най-строгите незаконни санкции, и те трябва сами да решат как да продължат да работят, как да продължат да развиват държавата си. Ние ще направим всичко възможно венецуелската икономика да става все по-малко зависима от капризите и геополитическите игри на САЩ или на други играчи от западния лагер и съм убеден, че нашият опит ще бъде полезен и за венецуелските ни приятели, защото сега Русия е световен шампион по санкции.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Иван Хил обеща, че Кремъл може да разчита напълно на Каракас.

 

Не виждаме смекчаване на санкциите. Става дума за собствените ни усилия, които със съюзници по света, включително Руската федерация и други страни от Азия, Африка и Латинска Америка, намерихме икономическо и производствено пространство. Но ние продължаваме да настояваме пред САЩ и Европа всички санкции да бъдат отменени.

Иван Хил, външен министър на Венецуела

След разговорите с колегата си, Лавров беше приет и от президента Мадуро. Двамата обсъдиха стотиците договор между двете държави в сфери като енергетика, финанси и земеделие. Следващите партньорки на Москва в Латинска Америка, които Лавров ще посети са Бразилия, Куба и Никарагуа.