Свят

Оцелели и роднини на загиналите в срутена мина във Венецуела обвиняват властите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Venezuela Venecuela Mina Kovcheg AP Снимка: AP

Общественото недоволство във Венецуела се засили след срутването на мина в централната част на страната. По официални данни загиналите са 16. Близки на жертвите обаче смятат, че броят им е много по-голям и осъждат бавната реакция на властите. Десетки роднини на затрупани миньори се събраха на мястото на инцидента с искане правителството и губернаторът на щата БолИвар Анхел Маркано да поемат отговорност.

Не успях да взема никакви пари, за да си позволя лекар да прегледа сина ми. Нямам. Страхувам се, че нещо може да му се случи. Правителството не казва истината, то никога не казва истината. Каквото и да кажете, те го манипулират. Това е затвор.

Юли Еспиноза, миньор

През 2016 г правителството на Венецуела създаде обширна зона за развитие на минното дело в централната част на страната. Целта е да се компенсират намаляващите приходи от доминираната от износа на петрол икономика. Отбелязва се спад на производството до най-ниските нива от десетилетия в резултат на лошо управление, корупция и санкциите на Съединените щати.

Въпреки тежките условия и дейността на престъпни банди, хиляди венецуелци продължават да се стичат в мините с надеждата да избягат от ширещата се в градовете бедност. Повече от 8 милиона души са емигрирали през последните години.