Свят

Мадуро спечели трети президентски мандат във Венецуела

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Президентът на Венецуела Николас Мадуро спечели трети мандат с 51% от гласовете, съобщи избирателният орган на страната. Многобройните екзитполове, обаче сочеха победа на опозицията. Избирателният орган, който се контролира от лоялните на Мадуро привърженици не оповести веднага официалните резултати. Националният избирателен съвет съобщи, че резултатите са се забавили поради „агресия“ срещу системата за предаване на данни. 

 

След като бяха проверени 80% от избирателните секции и при ниво на избирателно участие от 59%, резултатите са следните. На първо място е Николас Мадуро Моро от „Велик патриотичен полюс“ с 5 милиона 150 хилядси и 92 гласа, 51%; кандидатът Едмундо Гонсалес от групата „Единство“ получава 4 милиона 445 хиляди 978 гласа. 

Елвис Аморосо, ръководител на Националния избирателен съвет

В столицата Каракас някои поддръжници на Мадуро бяха забелязани по улиците да скандират в подкрепа на президента. Виждаха се и привърженици на опозицията, като и двете групи се сблъскаха една с друга. Социологическо проучване на Edison Research, известно с проучванията си за изборите в Съединените Щати прогнозира, че Гонзалес ще спечели 65% от гласовете, а Мадуро - 31%.  Държавният секретар на Съединените Щати Антъни Блинкен заяви, че има сериозни опасения, че обявеният резултат не отразява волята или гласовете на венецуелския народ. Блинкен призова избирателните органи да публикуват подробни таблици с резултатите от гласуването. Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо отхвърли резултата на изборния орган, като заяви, че вместо това Гонзалес е спечелил 70% от гласовете.